Erfafscheiding

Steen, hout of groen: een erfafscheiding beschermt uw privacy

De tuin dient vaak als toevluchtsoord in het huidige drukke moderne leven. Op een vrije dag is het verlangen naar rust en privacy groot. In een goed ontworpen tuin is het makkelijk om even tot rust te komen.

Een goed tuinontwerp begint onder andere bij de keuze voor een erfafscheiding.

Een keuze die je als tuineigenaar vaak niet alleen kan maken, omdat ook de buren hier hun aandeel in hebben. De erfafscheiding komt namelijk op de erfgrens te staan. En alles wat op de erfgrens wordt geplaatst zal in overleg met de buren moeten gebeuren. Samen met die buren bent u straks ook verantwoordelijk voor het onderhoud als de haag of schutting eenmaal is geplaatst.

 

Soort erfafscheiding

De eerste keuze die gemaakt zal moeten worden is die van de soort erfafscheiding. Gaat de voorkeur uit naar een natuurlijke haag, een erfafscheiding van houten schermen of een sierhekwerk met bijpassende sierpoort? Het verschil in onderhoud tussen deze verschillende soorten erfafscheidingen zal een rol spelen.

Erfafscheiding op basis van houten schermen o.i.d
Factoren als structuur (open/gesloten), stiijl (modern/ klassiek), duurzaamheid, onderhoud en de kosten moeten allemaal de revu passeren. Dit zijn punten die vooraf al besproken of overdacht moeten worden, anders zal bij een eerste orientatie op de markt het aanbod iedereen doen duizelen. Door vooraf al bepaalde keuzes te maken kan al aan een gerichtere zoektocht worden begonnen.

Natuurlijke erfafscheiding
Als er gekozen wordt voor een natuurlijke erfafscheiding dan moeten er vervolgens ook nog meer keuzes gemaakt gaan worden. Gaat de voorkeur uit naar wintergroen of bladverliezend, bloeiend, veel of weinig onderhoud, of misschien zelfs geurend?

Transparante erfafscheiding met een sierhekwerk
Niet iedere tuineigenaar die zijn erf wil afscheiden wil daarbij ook zijn uitzicht verliezen. Het plaatsen van een sierhekwerk is dan een goede optie. U heeft een afscheiding rondom u erf, maar houdt wel het zicht op de omgeving.